Na dvodnevni delavnici, ki je potekala 9. in 10. januarja smo se posvetili kamnitim ostalinam žalostnega in tragičnega obdobja prve svetovne vojne na Krasu. Še stoletje po vojni so vidni ostanki obrambnih, rezervnih in veznih jarkov. Vidimo lahko tudi utrjene topovske položaje. Na Krasu sta avstrijska in italijanska vojska uporabili material, ki ga je bilo v izobilju – kamen. Za oskrbo fronte so iz kamna zgradili tudi nasipe železniških prog. Za zaklonišča vojakov, previjališča in za skladišča so uporabili tudi kraške jame. V vseh teh primerih je v glavnem šlo za suhozidno gradnjo.

Na delavnici smo si po uvodnem predavanju Aleksandra J. Potočnika v TIC Temnica ogledali ostanke avstrijskega topniškega položaja. Ogledali smo si tudi Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju.

Drugi dan delavnice smo si ogledali in izmerili Klobasjo jamo v bližini vasi Novelo. Izdelali smo arhitekturni posnetek vojaškega objekta v jami. Na osnovi tega smo kasneje pod vodstvom mentorja Marka Krašovca izdelali 3D prikaz jame, ki si ga lahko ogledate v galeriji.