Obvestilo za vodnike

V cerkvi Sv. Roka je 6. junija bila otvoritev razstave projekta KAMEN-MOST, ki se izvaja v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj operativnega programa Slovenija-Hrvaška 2007-2013. Namen projekta je ozaveščanje in obujanje znanj o obdelavi kamna in tradicionalnih gradbenih tehnik, poudarjanje njihovega pomena in predstavitve turističnega potenciala kamna.

Razstava je ena od skupnih aktivnosti projektnih partnerjev, ki so Visokošolsko središče Sežana, Grad Mali Lošinj, Ad Pirum – zavod za intelektualne dejavnosti, Fakulteta za turistične študije Portorož-Turistica in NP Brioni. Osrednji namen razstave, ki se dopolnjuje in veča tekom poteka projekta, je prikazati razlike in podobnosti pri tehnikah gradnje suhega zidu in obdelave kamna, ter predstavitev rezultatov projektnih aktivnosti. Gre za potujočo razstavo, ki je pot začela na Malem Lošinju, jo nadaljevala v Portorožu in Sežani in se zaključuje na Brionih.

Na razstavnih panojih so predstavljeni projektni partnerji in kamnita dediščina, ki je značilna za njihovo področje. Med drugim je prikazano tudi orodje za ročno obdelavo kamna ter kamniti izdelki, ki so rezultat ročnega dela in so nastali v sklopu projekta.

Po otvoritvi so se udeleženci lahko podali v kamnolom, kjer se je odvijala dvodnevna delavnica obnove suhih zidov. Ogledali so si rezultate delavnice, ki je bila prav tako del projekta KAMEN-MOST.

Razstava bo na ogled do četrtka, 25.6.2015.