Zbudili smo se v deževno četrtkovo jutro in vsi upi o izvedbi delavnice gradnje in obnove kraškega suhega zidu na prostem so skoraj splavali po vodi. Po hitrem pregledu argumentov za in proti, je padla odločitev, da delavnica bo. Zbrali smo se ob devetih na parkirišču Parka Škocjanske jame in se ob pitju kave še vedno nejeverno ozirali v nebo. Ker pa vsi vemo, da je sreča na strani pogumnih, smo poprijeli za delo. Pod mentorstvom Borisa Čoka in Mitje Kobala so pridne roke študentov sežanske Višje šole za oblikovanje materialov – kamen zlagale kamen na kamen in zid je počasi dobival svojo obliko. Posijalo je tudi sonce, kar je udeležencem dalo še dodatni zagon in dolžina obnovljenega zidu je bila že kar spodobna. Vmes nas je obiskala tudi ekipa RTV in dogajanje dokumentirala.

Po kratkem odmoru, med katerim smo se okrepčali z dobrotami iz kmetije Benčič, smo zgradili še drugi del zidu. Med pospravljanjem orodja je padlo nekaj kapelj dežja, a se nismo dali motiti in smo pozirali še za gasilsko fotografijo. Da je zid tako dobro uspel, gre zasluga tudi predavanju na to temo, ki ga je dan pred praktičnim delom delavnice izvedel g. Čok.

Po opravljenem delu smo si ogledali še podzemne lepote Škocjanskih jam in se jim prepustili, da nas navdahnejo za bodoče ustvarjanje.

Naj se na koncu še enkrat zahvalim vsem udeležencem za pridno delo, mentorjema za nujno vodenje, Parku Škocjanske jame za gostoljubnost ter vodstvu, profesorjem in študentom Višje strokovne šole Sežana za sodelovanje na delavnici.

Delavnica o obnovi in gradnji kraškega suhega zidu je bila izvedena v okviru projekta KAMEN-MOST, ki je sofinanciran iz evropskega teritorialnega sodelovanja operativnega  programa Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013.